Doele Willem III gastvereniging voor Nederlandse- en Bondskampioenschappen

20220528 BK 25m 1p IMG_2823

Traditioneel staat in het laatste weekend van mei het slotstuk van de NHB Bondscompetitie 25m1pijl Individueel op het programma. Dit jaar is Doele Willem III door de Nederlandse Handboog Bond (NHB) gevraagd gastvereniging te zijn voor zowel de Nederlandse- en Bondskampioenschappen.

De Bondscompetitie is een evenement waar sporters uit het hele land aan meedoen. Er zijn diverse boogklassen (recurve, compound, barebow, longbow en traditioneel) en niveaus (klassen). De competitie is zo opgebouwd dat er eerst op regioniveau en vervolgens op rayon niveau bepaald wordt wie de kampioenen zijn. Voor Nederlandse- en Bondskampioenschap worden de Rayon Kampioenen en de overige deelnemers op grond van hun kwalificatie scores bij de rayonkampioenschappen uitgenodigd.

25 meter 1 pijl is een wedstrijdvorm die een ontzettend lange traditie kent in uitsluitend Nederland en België. In deze competitie worden per wedstrijd 25 pijlen verschoten op 25 meter afstand. En zoals de naam al zegt, slecht 1 pijl per ronde! Dit vereist dus opperste concentratie om het elke ronde voor 1 pijl helemaal goed te doen. Het blazoen heeft hierbij een afmeting van 60 cm in diameter.

Op zaterdag 28 mei hebben bijna 100 handboogsporters deelgenomen aan het Bondskampioenschap 25m1p Individueel (klasse 2 t/m 6). Onder typisch Nederlands weer, zon en wolken wisselden elkaar af, zijn vanaf 10:00 uur de eerste 5 proefpijlen geschoten. Aansluitend is er 2 keer 25 pijlen geschoten om een einduitslag te bepalen. Om 16:00 uur heeft Annie Janssen-Hanegraaf, oud voorzitter, de kampioen hun medaille omgehangen.

Op zondag 29 mei zijn ca 80 handboogsporters onder regenachtige omstandigheden van start gegaan aan hun Nederlandse- en Bondskampioenschap eerste klasse. Het weer klaarde op en de regen kwam vervolgens weer met bakken uit de hemel. Qua weer een wisselvallige dag, qua scores …..
Rond 16:00 uur is de Bondskampioen recurve en zijn de Nederlandse kampioenen compound, barebow, longbow en traditioneel gehuldigd. Van onze club hebben een paar leden op het podium mogen staan en dat zijn, Henk Vogels als Nederlands Kampioen eerste klasse recurve, Wouter Vogels als Nederlands Kampioen eerste klasse compound en Luuk Verstegen als derde in de eerste klasse compound.

Op ianseo.net kun je de uitslagen en scores inzien.
Zaterdag 28 mei via deze link, zondag 29 mei via deze.

Heel veel geweldig mooie foto’s van dag 1 en dag 2.

Noteer dit in je agenda!

Twee weken later zal Doele Willem III eveneens gastvereniging zijn voor de 25m1p teamkampioenschappen.
Op zaterdag 11 juni komen de recurve teams uit klasse B, C en D in actie.
Op zondag 12 juni is het de beurt aan de teams uit recurve klasse A en de Ereklassen Recurve, Compound en Traditional.

Wil je ons helpen met een donatie